Kelkit’te yapılması planlanan Hayvan İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için istişare toplantısı gerçekleştirildi.
Kelkit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıya, Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Kelkit İlçe Tarım Müdürü Bahadır Nasuhbeyoğlu, AK Parti Kelkit İlçe Başkanı Yusuf Aydın, Kelkit İl Genel Meclisi üyeleri ve Kelkit Belediye Meclis üyeleri katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada, Kelkit OSB’de kurulacak olan işletmenin tüzel kişiliği ve yönetimi olacağını belirten Valimiz, “Girişi ve çıkışı kontrollü olacak. Veterineri, mühendisi ve her şeyi olacak. Bu tür işletmeleri kurmak kolay değil ancak bizim potansiyelimiz olduğu için bu işi yapan, projelendirenlerimiz var. Şu anda işimiz daha ham aşamada. Ama çok süratli bir şekilde somuta döndüğünü hepimiz göreceğiz. Bizim bu alana yoğunlaşmamızın bir nedeni de şu anda yapımı tamamlanan ve yapılmakta olan 29 tane göletimiz olması. İki yıl içerisinde sulama ve göletler bittiğinde yonca, silaj mısır gibi hayvan yemleri neredeyse bedava olarak temin edilecek. Hayvancılığına en büyük katkı sağlayan da yemdir.” dedi.
Yapılan gölet ve barajlardan sonra sulama ile birlikte hayvancılıkta önemli gelişmeler olacağını vurgulayan valimiz, “Biz bu işten para kazanacağız. Onun için Hayvan İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin hazırlığını yapıyoruz. Arazi toplulaştırmasına başladık. Arazi toplulaştırma bu ay içerisinde bitiyor, miras yoluyla bölünmüş arazileri toplulaştıracağız. Bunu elbette rıza ile yapacağız. Sadece Kelkit ilçesi değil, Şiran da Köse de bunun içerisinde olacak. Şunu açıkça belirtmek gerekirse, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın altyapısı olarak çalışıyor.” şeklinde konuştu.
Gümüşhane Milletvekilimiz Cihan Pektaş ise, hayvancılıkta en önemli konunun girdi olduğunu ifade ederek, “Girdi ne kadar fazla olursa o kadar fazla para kazandırır. Bitkiyi satarsanız 1 lira, hayvanı beslerseniz 2 lira, keserseniz 3 lira kazanırsınız. İşletme kurar, işlerseniz 5-10 lira kazanırsınız. Biz, tarlalara ekilen bitkiyi nihai ürün haline getirmek istiyoruz. Bizim zaten canlı hayvan pazarımız var. Bizim canlı hayvan, kesilmiş hayvan, organik ürün olmak üzere üç çıktımız olacak. Devletimiz, arazileri değerlendirmek istiyor. Bu nedenle toplulaşma çok önemli.” dedi.
Artık atalarımızdan kalma tarım yöntemi bittiğini ve yeni yönteme göre tarım yapılacağını kaydeden Sayın Cihan Pektaş, “İşimizin sürekliliğini de sağlamamız gerekiyor. Bizim ecdadımız ilkel yöntemlerle de olsa burada tarım ve hayvancılık yaptı. İmkanı o kadardı. Ama eski tarım artık geçmişte kaldı. Devlet birçok sektöre destek veriyor ama tarıma verdiği destek kadar hiçbir sektöre destek vermiyor. Tarımda her atılan adımda devletimizin teşviki var. Biz, Gümüşhane olarak tarım ve hayvancılıkta alınacak bütün teşvikleri alma imkanına sahibiz.” diye konuştu.
Toplantının ardından, beraberindekilerle birlikte Hayvan İhtisas OSB’nin yapılacağı alanda incelemede bulunan Valimiz ve Milletvekilimiz, daha sonra Kelkit Organik Süt Sığırcılığı İşletmesi’ni ziyaret ederek, tesisi incelediler.